fredag 11 februari 2011

Veckans Djur: Påfågelskejsarfisk

PÅFÅGELSKEJSARFISK
Byter dräkt flera gånger i sitt liv

Påfågelskejsarfisken är en av de märkligaste av alla de fantastiska fiskar som lever i korallrevens värld. De hör hemma i Indiska oceanen och bland Stilla havets atoller. Först på senare tid har vetenskapsmännen lyckats identifiera denna fisk korrekt. Alldeles bortsett från att det alltid är svårt att studera fiskar, finns det faktiskt nära 80 olika arter av kejsarfiskar (tillsammans med de närbesläktade fjärilsfiskarna blir det över 150) och föremålet för studierna förändrar sig hela tiden.

De unga fiskarna är bruna och saknar prydnader. Så småningom får de blå linjer längs sidorna. Till att börja med går linjerna på längden, men när fisken nått vuxen ålder och storlek antar de sitt slutliga utseende.

Påfågelskejsarfisken håller sig inom ett ganska begränsat vattenområde som utgör dess revir. Från detta jagar den bort sina artfränder och även andra fiskar som vågar sig dit. Födan består av koraller och speciellt olika ryggradslösa djur och blötdjurslarver. Fisken hör liksom många andra arter till dem som är mycket omtyckta bland samlare, som föder upp dem i sina akvarier. Det är mycket svårt att få dem att föröka sig där, eftersom det är mycket vanskligt att imitera deras naturliga miljö.

I naturen hänger sig påfågelskejsarfisken (nej, den hänger sig inte, den hän-ger sig! Bellas anm.) åt en utstuderad uppvaktningsritual, efter vilken paret ifråga rensar en bit av en klippa från alger, innan honan lägger sin rom där. Rommen klibbar fast vid underlaget, och hanen befruktar den genom att droppa sin mjölke över den.

Äggläggande
Livslängd: 3 - 4 år
Storlek, vuxet djur: 18 - 30 cm
Under sin utveckling från yngel till fullvuxen fisk ömsar
påfågelskejsarfisken färg flera gånger

Stam: Vertebrata
Klass: Osteichtyes
Ordning: Perciformes
Familj: Chaetodontidae
Släkte och art: Pomacanthus striatus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar