fredag 4 februari 2011

Veckans Djur: Jak

JAK
Ett oumbärligt tamdjur i Tibet

Jaken är förmodligen mer bekant för korsordslösare än för djurintresserade. Detta märkliga djur är medlem av familjen Bovidae och har anpassat sig till ett liv på höga höjder. Den tillhör ett litet antal djur som har förmågan att existera i tunn luft. I Tibet, där den domesticerades för flera tusen år sedan, är den en motsvarighet till vår egen boskap.

Det finns fortfarande ett antal vilda jakhjordar, men deras antal sjunker stadigt. I det vilda lever de i hjordar om 20 till 200 individer, huvudsakligen kor och deras kalvar. Tjurarna håller sig för sig själva eller lever tillsammans i små hjordar och avskilda från korna. På grund av de bistra klimatiska förhållandena i deras områden måste de företa flyttningar varje år. Under sommaren klättrar de upp mot topparna och bergskammarna då det nya gräset spirar, och på hösten söker de sig ner till dalarna för att leta upp snöfria betesmarker. Deras långa varma päls gör att de tål temperaturer på -40 grader utan att få några köldskador. Myskoxen på de arktiska isvidderna tål liknande temperaturer.

För tibetanerna och invånarna i Kinas västra provinser är jaken en del av vardagslivet; utan den vore det omöjligt att leva. Jaken används både som pack- och dragdjur, och dess uthållighet är legendarisk. Korna producerar en mycket fettrik mjölk. De slaktas också för köttets skull. Hudarna används för en rad olika ändamål och den långhåriga pälsen klipps och utnyttjas för vävning. Smörfettet från deras mjölk används i matlagningen och som lampolja, och deras gödsel är efter torkning utmärkt som bränsle.

Dräktighet: 255 - 270 dagar
Antal kalvar: endast 1
Livslängd: 23 år
Vikt som vuxen: 520 kg
Kroppslängd: 3 m
Svanslängd: 60 cm
Mankhöjd: 1,7 - 2,1 m

Stam: Vertebrata
Klass: Mammalia
Ordning: Artiodactyla
Familj: Bovidae
Släkte och art: Bos grunniens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar