fredag 1 april 2011

Veckans djur: Silvertärna

SILVERTÄRNA
Den ser midnattssolen under åtta månader av året

Silvertärnan ser förvisso solen mer än någon annan levande varelse. Orsaken är att den häckar på mycket nordliga breddgrader, så långt upp som 82° nordlig bredd, och övervintrar i Antarktis. Den ser därför solen 24 timmar om dygnet under åtta månader av året, och under de övriga fyra är dagen alltid längre än natten.

Utöver att hålla dagsljusrekordet har silvertärnan också världsrekordet i de längsta årstidsvissa flyttningarna. Det är svårt att fatta att denna lilla fågel tillryggalägger sträckan mellan nordpolsregionen och sydpolsregionen två gånger per år, en sträcka på omkring 1.600 mil i varje riktning, enbart för att flytta. De som häckar i Europa ger sig iväg till vinterkvarteren mellan juli och oktober och återvänder i april eller maj, varmed de fullbordat den mest otroliga pilgrimsfärden i hela djurriket.

Silvertärnan är en flockart och samlar sig i stora kolonier under häckningstiden. Steniga eller sandiga kuster är lika användbara som häckningsplatser. I Skottland och Lappland finner man kolonier av silvertärnor i omedelbar närhet av sötvatten. Detta är också fallet på den arktiska tundran.

Silvertärnan liknar nästan helt fisktärnan, Sterna hirundo, en art med vid spridning i Europa, och det krävs en erfaren ornitolog för att klara ut skillnaderna. De skiljer sig huvudsakligen i näbbens färg och benens längd.

Tärnboet är ett bristfälligt arrangemang av kvistar och grässtrån eller tång, ibland även en enkel fördjupning i sanden eller bland stenarna. Ungarna föds dunklädda och smälter perfekt in i omgivningen. Silvertärnan häckar vid de svenska kusterna, i Norrland även vid en del insjöar.

Antal ägg: 2
Ruvningstid: 21 - 22 dagar
Äggens vikt: 19 g
Vikt som vuxen: 100 - 120 g
Längd: 40 - 42 cm
Spännvidd: 72 - 77 cm
Ungarna flyger vid 3 veckors ålder

Stam: Vertebrata
Klass: Aves
Ordning: Charadriiformes
Familj: Laridae
Släkte och art: Sterna paradisaea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar