fredag 1 april 2011

Veckans djur: Afrikansk sibetkatt

AFRIKANSK SIBETKATT
Katten med den dyrbara parfymen

Sibetkatter är tysta, enstöriga djur som vanligen kommer fram på natten för att jaga sin föda. Trots detta diskreta levnadssätt har den afrikanska sibetkatten, eller civetten, varit känd för människan i århundraden. Sibetkatten producerar en klar, honungsliknande vätska från körtlar vid svansroten. I utspädd form blir denna vätska, även kallad mysk, en utsökt parfym. Ordet civett betyder faktiskt parfym på arabiska. Parfymen har varit känd runt Medelhavet under mycket lång tid. Kung Salomo köpte på sin tid mysk från etiopierna. Den nådde resten av Europa under 1500-talet. I en av Shakespeares pjäser talas om "Arabiens parfymer".

Sibetkatten använder själv sin mysk till att markera sitt revir. Den skrubbar sig mot stenar och träd och lämnar den pikanta doften för att göra andra sibetkatter uppmärksamma på gränserna. Mysken pressas från körteln mot underlaget.

Sibetkatter har hållits i fångenskap under hundratals år, men likväl är våra kunskaper om dem ytterst ofullständiga. De är svåra att få att fortplanta sig i fångenskap. Man vet emellertid att sibetkatterna lever i skogiga områden och att de på dagen håller sig gömda i ihåliga träd eller i jordhålor. Deras aktivetet börjar på natten, och då jagar de mindre djur såsom grodor, ödlor, insekter eller krabbor. De är skickliga klättrare och genomsöker träd och klippor på jakt efter fågelägg och fågelungar. De äter även frukt, rötter och blad, men ger sig också ut i vatten och simmar efter fisk och andra vattendjur.

Under fortplantningstiden reder de en lya i ett gammalt gryt eller i tät undervegetation. Ungarna diar modern tills de kan äta fast föda som fångats åt dem.

Antal ungar: 2 - 3
Denna lilla katt gav Afrika betydande exportinkomster. Numera ersätter
syntetiska produkter den naturliga mysken, och katterna jagas inte
längre.
Vikt som vuxen: 6 1/2 - 11 kg
Kroppslängd: 75 cm
Svanslängd: 45 cm

Stam: Vertebrata
Klass: Mammalia
Ordning: Carnivora
Familj: Viverridae
Släkte och art: Civettictis civetta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar