lördag 12 mars 2011

Veckans djur: Tornuggla

TORNUGGLA
Den hittar vägen i totalt mörker

Tornugglan är en av de märkligaste rovfåglarna - den hittar nämligen vägen och tar sitt byte i fullständigt mörker, vilket noggranna experiment visat. Tornugglans hörsel är utomordentligt välutvecklad, och minsta pip från en mus eller sork drar omedelbart till sig dess uppmärksamhet.

Tornugglan ligger bakom många spökhistorier och den har injagat skräck hos många människor på landsbygden. Till skillnad från andra medlemmar av ordningen Strigiformes, exempelvis kattugglan, tar tornugglan gärna sin tillflykt till ladornas och uthusens innandömen. Ljudet från dess ut- och inflygningar och framför allt ungarnas kusliga oväsen när de kryper omkring och hoppar på höloft och takbjälkar har gett upphov till historier om hemsökta hus.

Tornugglan lever emellertid ett stillsamt liv och tillbringar sina nätter med att jaga smågnagare. Den sägs göra tio katters arbete. Antalet smågnagare som varje natt utplånas av en enda tornuggla är förvånande. Den är så skicklig att den nästan aldrig missar ett byte. Dess flykt är helt ljudlös på grund av de duniga fjädrarnas speciella struktur.

Ansiktets märkliga inramning, ett slags sköld som är karaktäristisk för tornugglan, tycks ha en viss funktion i samband med hörseln. Fågeln kan röra dessa sköldar efter behag för att fånga upp olika ljud och därmed exakt avgöra varifrån de kommer.

Tornugglan häckar sällsynt i Skåne.

Antal ägg: 4 - 7
Ruvningstid: 30 - 34 dagar
Äggens vikt: 18 - 23 g
Vikt som vuxen: 290 - 360 g
Längd: 33 - 39 cm
Spännvidd: 90 - 95 cm
Ungarna flyger vid 80 - 86 dagars ålder

Stam: Vertebrata
Klass: Aves
Ordning: Strigiformes
Familj: Tytonidae
Släkte och art: Tyto alba

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar