fredag 4 mars 2011

Veckans djur: Siamesisk kampfisk

SIAMESISK KAMPFISK
En god fader: föder upp sina ungar i ett bo av bubblor

Kampfisken är mycket omtyckt bland akvarievänner för sina flammande färger och sina slöjliknande fenor. Den härstammar ursprungligen från Sydostasien, eller mera precist från Thailand, där dess vilda släktingar lever i risfält, träsk och kanaler. Det finns ett dussin arter siamesiska kampfiskar, alla med likartade vanor, men de är alla i grunden olika de fiskar vi känner från Europa.

De kampfiskar vi har i våra akvarier hör till någon av de talrika stammar som odlats fram genom medvetet urval sedan arten domesticerades i Asien för kanske mer än 600 år sedan. De prisades redan tidigt högt för sin kampinstinkt. Folk i Thailand och Kambodja satte ihop ett par hanar, lät dem kämpa och slog sedan vad om vem som skulle vinna. Denna passion för spel uppmuntrade spridningen och odlingsarbetet med kampfiskarna över hela världen. Allteftersom urvalet av fiskar fortskred förstärkte man stammarnas stridsvilja. De former som därvid skapats genom talrika mutationer och ett selektivt urval har inte mycket gemensamt med sina vilda förfäder.

Kampfiskarnas beteende är intressant. De bildar ej stim utan lever i ensamma par. Varje hane upprätthåller ett revir från vilket han håller andra hanar borta. Om en hane kommer över gränsen blir han omedelbart och utan nåd utsatt för vildsinta attacker av revirinnehavaren.

Honan lägger sin rom i ett flytande bo av luftbubblor, vilka hålls kvar med saliv. Både hanen och honan vaktar över avkomman.

Lägger ägg
Kullstorlek: 80 - 250 ägg
Kläckning: Efter 24 - 30 timmar
Längd: 7 - 13 cm
Honan mindre och ej så starkt färgad som hanen
Livslängd: 2 - 3 år
Könsmognad: Ca 8 månader

Stam: Vertebrata
Klass: Osteichtyes
Ordning: Perciformes
Familj: Anabantidae
Släkte och art: Betta splendens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar